Kilo vermek ve hayâli kurduğunuz kusursuz fiziğe sahip olmak istiyorsanız günlük bazı alışkanlıklarına dikkat etmeniz gerekir. Yedikleriniz ve içtikleriniz kadar bu besinleri ve içecekleri hangi saatte tükettiğiniz de kilo vermek için önemli bir kural.
Kilo vermek, vücudun yağ, su veya kas kütlesinden belirli bir miktarını kaybetme sürecidir. Bu genellikle kilo ölçümünde bir azalma olarak görülür.
Daha dengeli bir diyet, kalorilerin azaltılması ve sağlıklı gıdaların tüketilmesi, kilo vermeye yardımcı olabilir. Genellikle, protein, lif ve sağlıklı yağlar açısından zengin gıdalar tercih edilir.
Egzersiz yapmak, kalori yakmaya ve kas kütlesini artırmaya yardımcı olabilir. Bu, yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet sürme gibi kardiyovasküler egzersizler veya ağırlık kaldırma gibi direnç egzersizlerini içerebilir.
Yeterli uyku, stres yönetimi ve su tüketimi gibi yaşam tarzı değişiklikleri de kilo verme sürecini destekleyebilir.
Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için mutlaka kişiye özel bir diyet ve egzersiz programını uygulamanız gerekir.
Ancak günlük rutinlere dikkat etmek, beslenme düzeni ve egzersiz kilo vermeniz için yeterli olmayabilir. Çünkü yediğiniz besinler kadar bu besinleri ya da içecekleri hangi saatte tükettiğiniz de kilo verme sürecinde büyük önem taşıyor.
Sebzeler en sağlıklı lif kaynaklarının başında geliyor. Sebzeleri tabağınızdaki diğer besinlerden önce tüketmek kilo verme sürecinize katkı sağlayabilir. Çünkü sebzeler kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan lifler içerir.
Diyetisyen Carolyn Williams; "Sebzelerle başlayıp lifli gıdalar tüketmek daha az karbonhidrat tüketmenizi sağlayabilir."
Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilmek için gece ağır yemekleri tüketmekten kaçınmanız önemlidir.
Aşırı kilolu insanlardan aynı yemekleri farklı zamanlarda yemeleri istendi ve Harvard Tıp Fakültesi'nden Nina Vujovic, saat 17.00'de yenen bir akşam yemeğinin "kalori yakma ve yağ depolama şeklimizde önemli bir fark yarattığını" söyledi.
Lezzetli bir kahveye kimse "hayır" diyemez. Özellikle kilo verme süreçlerinde iyi bir yağ yakızı özelliği olan kahve açlığı da dengeliyor.
İlk fincan kahvenizi içmek için birkaç saat bekleyin; vücudunuzdaki kortizol hormonu seviyesi düşecek ve enerjinizin düştüğünü hissedeceksiniz. Uyku uzmanı Dr. Deborah Lee, "Örneğin, sabah 7'de uyanıyorsanız, ilk kahvenizi 10'a kadar içmezseniz, en fazla faydayı görürsünüz." dedi.
Tıpkı sebzelerde olduğu gibi, birçok meyve de lif açısından zengindir, bu nedenle yemeklerden sonra değil, önce yenmeleri daha iyidir.
Bu durum özellikle elmalar için geçerlidir. Yüksek lifli beslenme, ince bağırsağın ileum adı verilen bölümünde iştah azaltıcı hormon olan peptit tirozin tirozin (PYY) üretimini artırır.
Egzersizin ne kadar yağ yaktığı, egzersizden önce veya sonra yemek yemenize göre değişir; ancak kadınlar için ilki, erkekler için ise ikincisinin daha etkili olduğu belirtiliyor.
Yapılan bir araştırmada, spordan önce karbonhidrat içeceği içen kadınların daha iyi sonuçlar aldığı, erkeklerde ise daha sonra içenlerin daha iyi sonuçlar aldığı görüldü.
Erkeklerin daha fazla kasları vardır ve bu kaslar enerji üreten karbonhidratları depolar ve zaten bu yağları sağlayan bir içecek içtilerse bu yağları yakmazlar.
Surrey Üniversitesi'nden Dr. Adam Collins, "Erkekler hızlı egzersiz yaptıklarında [yemek yemediklerinde] daha iyi sonuç alıyorlar çünkü kaslar daha fazla yağ yakıyor." dedi.